Help

Back to: www.summercart.com
Language: EN

Help Categories

Настройки на Новия модул за доставка Еконт

  1. За да настроим модула за доставка на Econt трябва да отворим Админ панела на Summer Cart, след което меню Настройки -> Доставка.

  2. Ще се отвори списък с всички създадени модули за доставка в магазина. По подразбиране единствения модул който трябва да присъства е Дигитална доставка, но е възможно да сте създали и други.Сега трябва да създадем нов модул за доставка от бутона - Нов модул за доставка.
  3. На следващия екран натиснете бутона Създай срещу надписа Econt.
  4. В зелен правоъгълник ще се покаже надпис - Модул за доставка бе създаден успешно. Натиснете в квадратчето срещу Активен: за да се покаже и останалата част от настройките на модула.

  5. На следващия ред ще видите надписа Методи: и под него списък с всички методи за доставка на Econt. От лявата страна на всеки от методите има квадратче. Ако го маркирате ще активирате съответната услуга и тя ще бъде видима от клиентите Ви. От дясната страна на всеки от методите ще видите празно поле в което да въведете Видимо име. Това име ще се вижда от клиентите Ви, можете да копирате директно името на всяка от услугите или да въведете име по ваш избор.
  6. Следващата настройка която трябва да направите е въвеждането на данни в раздел Потребител. Въведете e-Econt потребител и e-Econt парола.
  7. Под тях има връзка с надпис - Влез в e-Econt, можете да я ползвате за да проверите дали сте въвели правилно данните за достъп.
  8. Ако сте попълнили правилно потребителското име и паролата в раздел Потребител, срещу Име на фирма ще се появи наименованието на юридическото/физическото лице, идентично с изписването му  във вашия клиентски кабинет, меню „Моят профил”. Ако разполагате с номер за изплащане на наложен платеж по банков път, моля изберете уникалният номер от падащото меню(подписването на Споразумение за изплащане на наложен платеж по банков път НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие за функционирането на модула). В полетата Име на лице и Телефон можете да въведете съответно име и телефон по ваш избор.


  9. Под надписа Адрес, както следва изберете Държава от списъка с падащото меню. Въведете Град, Пощенски код и Адрес 1. Можете да въведете и Адрес 2, но той не е задължителен.
  10. Раздел Настройки.

    Взимане от
    : според избора който направите, Econt ще вземат пратките Ви от адрес или Вие ще ги носите до някой от офисите на им.
    Разписки
    : посочете дали искате да получавате обратна и стокова разписка след доставяне на пратката.
    Минимална сума за деклариране: въведете минимална сума за деклариране. Ако въведете стойност 10 000лв, при генериране на товарителници за поръчки със стойност до 10 000 лв. няма да се добавя услугата „Обявена стойност”, което автоматично означава повишена отговорност на куриера при транспорт. Ако оставите това поле празно при създаване на товарителница към цената за доставка ще бъде добавена такса за допълнителна услуга Обявена стойност  в размер на 0,24%. от сумата.
    Метод за плащане: Изберете метод на плащане на доставката – в брой или на кредит
    Клиентски номер: При избор на метод на плащане „На кредит“, в полето Клиентски номер /въведете уникалният номер, който сте получили при подписване на Договорът за отложено плащане с Еконт Експрес.
    Цена за доставка платима от изпращача: Възможност за поделяне на разноските. Въведете какъв процент от доставката да бъде платен от ваша страна.
    Без такса за НП при безплатна доставка: При маркиране на тази опция, таксата за Наложен платеж няма да бъде включвана към сумата, която клиента дължи при безплатна доставка.
    SMS при предаване: При маркиране на тази опция, ще получите SMS на посочения от Вас номер след доставяне на пратката.
    Предаване на фактура преди плащане на НП: При маркиране на тази опция предоставяте на клиента възможност да получи фактура, преди да заплати сумата за Наложен платеж.
    Разрешени действия преди плащане (при предаване): Изберете дали доставката ще може да бъде отваряна и/или тествана преди плащане на сумата за Наложен платеж.
    Ако пратката бъде отказана: Настройка за разпореждане с пратката при отказ от страна на Получател: 
    • При отказ от страна на Получател връщането да е за сметка на Подателя
    • При отказ от страна на Получател, доставката и връщането са за сметка на Подателя
    Единна ставка: 
    Винаги таксувай клиента една и съща цена.
     



  11. Раздел Допълнителни услуги.
    Час за приоритет:  Предоставяне на възможност на клиента да посочи допълнителна услуга Час за приоритет.
    Експресен куриер: Предоставяне на възможност на клиента да посочи допълнителна услуга Експресен градски куриер.
    Ден за доставка: Предоставяне на възможност на клиента да посочи ден за доставка.


  12. Ако желаете да използвате услугата Наложен платеж като разплащателно средство е необходимо да отворите меню - Настройки -> Сума поръчка -> Collect on Delivery
    Изберете Да срещу Използвай таксата за наложен платеж от модула за доставка, ако е известна


  13. Ако желаете платец на доставката да бъде Вашият клиент, то трябва да отворите меню Настройки ->  Сума поръчка -> Shipping. Сложете отметка на опцията .
    Ако опцията не бъде маркирана, то доставката ще бъде за сметка на Подател/за Ваша сметка/ и разходите за доставка ще бъдат включени в общата дължима сума от Вашият клиент.


  14. Остава само да натиснете бутона Обновяване в дъното на страниацата за да запаметите промените които сте направили.
  15. За да отворим дадена поръчка трябва да отидем в меню Магазин, след това в Поръчки.

  16. Ще се отвори списък с поръчките в магазина Ви.
  17. Отворете поръчката за която искате да изпратите заявка за куриер като натиснете върху бутона - Детайли.
  18. След като влезете в желаната от Вас поръчка, натиснете - Отпечатай товарителница.

  19. След като сте натиснали бутона за отпечатване на товарителница в системата на Еконт ще се отвори прозорецът за индивидуални настройки за доставка на конкретната поръчка.
    Имате възможност за допълнителни настройки на следните условия по доставката:

    • Обявена стойност - задайте обявена стойност на пратката.
    • Разписки - посочете дали искате да получавате обратна и стокова разписка след доставяне на пратката.
    • SMS при предаване - Добавяне/Отпадане на SMS при доставка
    • Предаване на фактура преди плащане на НП - Добавяне/Отпадане на възможността за получаване на фактура, преди заплащане на сумата за Наложен платеж
    • Разрешени действия преди плащане - Добавяне/Отпадане на възможността доставката ще да бъде отваряна и/или тествана преди плащане на сумата за Наложен платеж.
    • Ако пратката бъде отказана - Добавяне/Отпадане на следните разпореждания: При отказ от страна на Получател връщането да е за сметка на Подателя При отказ от страна на Получател, доставката и връщането са за сметка на Подателя

    След като приключите с определянето на условията по доставка, натиснете бутона Печат на товарителница


  20. Ще се генерира товарителница в PDF формат, която можете да разпечатате и приложите към своята пратка. Ако предпочитате да изпратите своята пратка от офис на Еконт Експрес, можете да запишете номера на подготвената товарителница. Служителите от офиса ще разпечатат бланката и ще я приложат към пратката.