Help

Back to: www.summercart.com
Language: EN

Help Categories

Recently Viewed

Зони за доставка

Какво представляват зоните на доставка

Зоните на доставка описват местата, до които извършвате доставка на стоки. Зоните на доставка са неделима част от модулите за доставка и трябва да бъдат настроени правилно, преди да се активира някой модул за доставка. В една зона на доставка се групират местонахождения (местонахожденията могат да бъдат държави, области и градове), за които Вие предлагате един и същ метод на доставка на една и съща цена.

Например:
Един търговец може да извършва безплатни доставки в рамките на град Русе, а за доставките в останалата част на България да събира такса 10 лв. В тази ситуация търговецът трябва да предвиди 2 зони на доставка – Русе е първата зона на доставка, другите градове в България се групират във втора зона на доставка.

Как зоните и модулите за доставка работят заедно?

Всеки модул за доставка може да бъде обвързан с една единствена зона на доставка. Причината е, че когато един клиент заявява поръчка и дава адрес за доставка, адресът автоматично ще активира съответна зона на доставка, която, на свой ред, ще покаже на клиента съответстващ метод на доставка и точна цена.

Обикновено, когато настройвате модули за доставка, Вие трябва първо да създадете Ваши собствени зони на доставка и тогава да зададете зона към модула.

Важно:

Всички местонахождения, включени в една транспортна зона, трябва да използват един и същ метод на доставка и да имат една и съща цена за доставка. 

Как да управляваме страницата 'Зони на доставка'

>> Отворете административната област на Summer Cart

>> Отидете на Меню настройки, под 'Местоположения и данъци' и кликнете на връзка Зони на доставка.


Страницата 'Зони на доставка' показва всички обособени групи от географски места, докъдето доставяте стоки.  

Използвайте страницата 'Зони на доставка' да разглеждате, създавате, редактирате и изтривате зони на доставка.